Verschillende Typen Snowboards

posted in: Snowboarding info | 0

snowboard-kopen-online (72)Helaas is er in ons land niet al te vaak sneeuw en heuvels of bergen met sneeuw zijn er ook al niet te veel. Echt snowboarden in Nederland in de natuur is dan ook erg moeilijk en de meesten van ons moeten daarvoor reizen.

Eigen uitrusting kopen

Maar je wilt natuurlijk wel genieten van de sneeuw en dan gaat het beste met je eigen uitrusting, dus met je eigen snowboard. Hoe koop je in Nederland een goed snowboard, als je het bijna niet kunt testen? De juiste snowboard voor jou is er één dat ontworpen is voor het terrein waar je wilt gaan snowboarden.

De leercurve op een snowboard is erg snel, dus als je een beginner bent, moet je erover nadenken een board te zoeken voor het niveau dat je wilt bereiken. Je moet een board zoeken dat geschikt is om je vaardigheden mee te verbeteren.

Voordat je een snowboard koopt, neem de tijd om te leren over de soorten, maten en vormen van snowboards, zodat je een verstandige keuze kunt maken.

Verschillende types snowboards

Ruwweg zijn er drie verschillende types snowboards, All Mountain Snowboards, Freestyle Snowboards en dan nog Snowboards voor vrouwen en voor kinderen. Om met de boards voor vrouwen te beginnen, die zijn ontworpen voor de manier waarop vrouwen energie overbrengen op een bord. Ze passen bij de bouw en de houding van een vrouw, met smallere taille breedtes, iets minder camber en zachtere flex.

Het is niet verstandig een snowboard voor kinderen op de groei te kopen. Een board dat te groot is, daar zal het kind niet mee kunnen omgaan. Het plezier aan het snowboardenverdwijnt en je zoon of dochter zal geen liefhebber worden van jouw sport.

Freestyle Snowboards

Deze snowboards zijn bedoelt om te worden bereden in snowboard parcoursen Hiermee kan de snowboarder gemakkelijker trucs uitvoeren, spins, sprongen en zo. Binnen deze categorie vallen ook de gespecialiseerde boards, zoals halfpipe boards, of boards die zijn ontworpen voor jibbing en prestaties in het spoor. Deze platen zijn meestal niet optimaal voor het rijden in poedersneeuw, bij hoge snelheden of voor carving.

All Mountain Snowboards

Dit is de benaming voor snowboards die een beetje van alle markten thuis zijn. Het mogen dan niet de beste boards zijn om mee te racen of te carven maar ze zijn heel geschikt voor snowboarders die veel freestylen en toch af en toe de gebaande tracks volgen. Een paar merken; Jones Ultra Mountain Twin Snowboard, Burton Clash Snowboard.

Freeride Snowboards

Dit zijn boards ontworpen voor freeride en ze presteren niet zo goed op de gebaande tracks. Ze zijn het beste voor het snowboarden in poedersneeuw, snelheid en wendbaarheid. Deze boards hebben over het algemeen een wat stijvere flex. High Society Freeride Company All-Mountain Snowboard is een goed voorbeeld.

Alpine Snowboards

Alpine boards zijn ontworpen om één ding heel goed te doen: snel gaan op harde, geprepareerde sneeuw. Ze worden doorgaans gebruikt door racers en zijn niet ontworpen voor poeder omstandigheden. Ze worden meestal gecombineerd met harde boots en metalen boardbindingen. Alpine boards hebben een zeer stijve flex.

Een paar tips

Hoewel de meeste beginners er van uit gaan dat een All Mountain Snowboard voor hen het beste zal zijn is het misschien toch een goed idee eens naar je eigen ervaring te kijken. Als je al een paar jaar op skivakantie gaat weet je ongeveer wat voor terrein jou het beste ligt. Maar ook wandelaars en bijvoorbeeld mountainbikers hebben een voorkeur, ze zoeken meestal dezelfde soort routes uit.

  • Zijn jouw wandel of ATB routes wat ruwer en zoek je eerder het open veld in plaats van gebaande wegen te volgen? Ga er dan maar van uit dat je ook op de snowboard buiten de paden zult willen gaan.
  • Maar ben je eerder een zondagswandelaar, koop dan ook een snowboard voor de geprepareerde banen en de winterse vakantieparken.
  • Ook kun je beter eerlijk zijn over je eigen leeftijd. Schaam je er niet voor een snowboard te kiezen dat bij je past. Je gaat er vast meer plezier aan beleven.

Gerelateerd: